Gravid? Här har vi boktips!

Publicerat 2014-07-17 18:17:14
Till alla er som är förlossningsrädda eller vill veta mer om hur förlossningen går till - LÄS "ATT FÖDA" av barnmorska Gundrun A-någonting!
Hur bra som helst och ger en skarpare inblick i förlossningsgången. 
Grym bok! 
Graviditet // 0 kommentarer
Bränna magen.

Publicerat 2014-07-17 11:56:02
Vi sitter mitt i Matrei, Österrike, och njuter av värmen - därav mindre uppdateringar. Det blir en hel del bilande och pga boende i husbil (så sjukligt mysigt!) så är det inte alltid det finns nät :) 

Magen blev pyttepyttelite bränd igår, men ingen fara. Tänkte efter jag agerade men efter lite sökningar på nätet så visade det sig att det inte var farligt för barnet utan mer obehagligt för mig - det kan jag ändå stå ut med :) 
Den lilla sparkar och är lika glad som alltid! 

Nu ska det läsas i skuggan och kanske blir det en sväng till vattnet sen. 

Njut av sommaren! Imorgon är det v 32!

Graviditet // 0 kommentarer
Bajs-förlossning.

Publicerat 2014-07-11 16:55:25
Jag kan svära på att varenda gravid kvinna tänkt den här tanken; är det möjligt att ungen ploppar ut när jag bajsar och behöver trycka på lite extra? 
Antagligen inte. Det hade ju varit alldeles för sjukt. Kanske på BB och när du är fullt upp i dina krystvärkar. Men ärligt talat - hur långt kan en kvinnas tankar gå? Haha.

Graviditet // 0 kommentarer
Förvärkar deluxe.

Publicerat 2014-07-06 21:00:03
Imorse hade jag min första förvärk. Tror jag iallafall. Tydligen är det ganska vanligt runt v 30 - att de börjar då alltså. 
Jag hade precis varit uppe och kissat när jag skulle lägga mig i sängen igen men fick ta en extra djup andning för att stå ut med smärtan. Självklart började jag Google. MEN inte på familjeliv.se - antagligen hade jag varit halvvägs till förlossningen nu om jag lyssnade på de som skriver där. Istället är jag hemma.
1177 skriver dock att om man får det upprepade gånger så ska man iallafall ringa in för att de ska kunna guida en därifrån. Jag fick det bara en gång, och egentligen var det inte den värsta smärtan jag varit med om, den var bara så intensiv just där och då och kom från ingenstans. 

Tydligen finns det 3 ganska tydliga steg i värkar:

Sammandragningar - känns inte alls typ. Magen blir stenhård men gör inte ont. Verkar som att många tycker de hör ihop med när man är kissinödig?
Förvärkar - som en kraftig mensvärk. Väldigt kraftig. Jag har alltid varit skonad *peppar peppar* när det kommer till mensen - haft den i max 3 dagar och knappt känt av den alls. Inte lika skonad imorse dock.
Förlossningsvärkar - nu-ska-ungen-ut-värkar. Du ligger liksom redo att föda här. 

Hoppas nu att inget händer under semestern. Jag tänker inte föda med 10 italienare omkring mig och inte förstå ett ord. Det händer inte. Stanna där inne älskade du.


Graviditet // 0 kommentarer
Ultraljudsbilder & förvärkar.

Publicerat 2014-07-06 15:49:17
Här sitter jag med en skål ärtsoppa känns det som, trots att jag äter något av det bästa som finns: jordgubbskvarg och fryst mango. Matlusten har inte funnits med mig på ett par veckor och det här är alltså dagens lunch. Inte mycket för världen. Men äter jag mer så får jag halsbränna och äter jag mindre så är det ju varken bra för mig eller barnet. Så det är bara att trycka i sig.
Idag var det väl extremt lite till lunch, men jag hade kunnat leva på salladsblad alla dagar i veckan vilket inte är så likt mig. 

Fredrick är ute och cyklar så jag passar på att pyssla lite här hemma. Tanken slog mig precis att jag snart måste börja tänka säkerhet. Vi har såna bras-verktyg vid spisarna (ni måste fatta vad jag menar, för jag kan inte förklara bättre..) och att hon skulle få tag på en sån gaffel är kanske inte ultimat. Sen behöver jag köpa korgar, handdukshållare, nappar, nappflaskor, blöjor och allt annat. Känns som att vi inte är hemma så mycket i augusti och sen åker vi på semester om en vecka. Ullared blir prio 1 när vi är tillbaka! Snäll som jag är så ska jag inte tvinga iväg min man på detta, utan det får bli en mamma-dotter-utflykt tror jag :) 

Nog ordbajs för nu. Dags för söndagsstäd! 
Graviditet // 0 kommentarer
Kan man så ska man.

Publicerat 2014-07-06 09:03:42
Jag är en väldigt rastlös själ. Lika mycket som jag är avundsjuk på alla de som redan gått på semester, kan jag inte ligga still och läsa en bok i en timma. Jag har haft mina otroligt (!!) trötta perioder den här graviditeten. Så illa att jag efter varje arbetsdag måste hem och sova innan middagen lagas. 

I vecka 3 sprang jag Sylvesterloppet på 48min, men när jag fick reda på att jag var gravid så blev jag så försiktig att jag blev en soffpotatis.
Först när piggheten i mig vaknade någon gång i v 16-17 så kände jag att jag inte kunde spendera varje eftermiddag i soffan och jag längtade mer och mer tillbaka till min älskade löpning. 

Idag springer jag 5 riktiga km på 30 min. I vecka 30. Och jag är så stolt. 
Det är en liten maratonlöperska där inne, jag bara vet det :)
Graviditet // 0 kommentarer
Gåva från Apoteket.

Publicerat 2014-07-04 22:40:02
Lillån sparkar och lever livet där inne i magen just nu. Man kan nästa tro att jag och Fredrick skapat Hulken. Kanske blir en fint namn till vår lilla tös?

Både Apoteket och Kronan delar ut små gåvor när man är gravid. Som små paket i strumpan innan tomten kommer. 
Jag har hämtat ett paket från varje (kronan beställer man på nätet och hämtar ut i butik, Apoteket kräver bara att du behöver bli medlem) och är nöjd över att iaf äga två nappar och två nappflaskor - sånt man antagligen skulle köpt på Statoil på väg hem från BB sen. Och sen bröst-pads. Äntligen hjälp mot mina läkande bröst och inte bara mer tvättmedel till mina bh-ar.. 
Så hämta, hämta!

Nu är det mer fotboll som gäller! På tv alltså. 

Graviditet // 0 kommentarer
Hej där v. 30!

Publicerat 2014-07-04 12:41:57
Det känns så himla overkligt. Att 3/4 av graviditeten har gått idag. Jag är liksom 75% in i att ha ett litet barn att ta hand om. 25% kvar tills jag och Fredrick kommer få sömnlösa nätter, blöjbytesskiften och koka nappflaskor, men också 1/4 kvar till världens mäktigaste kärlek. Jag längtar efter henne så mycket att det inte är klokt!
 
Nu är den lilla ca 40-41 cm lång och väger nästan 1,5 kg. Det börjar kännas att det ligger något där inne nu. Hon sparkar, rör och har sig mer än någonsin. Plus att hon väger lite grann vilket känns när jag blir kissig så fort jag rör på mig. Än är hon ju inte tillräckligt stor för att inte kunna slå runt, men det dröjer nog inte länge innan man bara känner rena sparkar och sen vips så är hon ute! 
 
Bara 10 långa veckor kvar.
 
Bild lånad från 1177.
 
 

Graviditet // 0 kommentarer
Sista dagen i v29.

Publicerat 2014-07-03 13:33:28
Idag är det alltså sista dagen jag är i v29. Om man tror ena appen det vill säga. Och hur är det ens möjligt?! Att ena appen säger att fredag är ny dag och den andra lördag - trots att båda har samma beräkningsdatum? Sjukt.
 
Hursomhelst så har jag firat med en bull-slinga. Ni vet en sån där som kommer i en centimetertjock skiva och som därför inte innehåller några kalorier. Den hinner ju avdunsta på vägen ner till magen.
Idag är jag antingen riktigt trött eller så ville den lilla prova på socker för en stund - för jag är så godissugen att jag går åt. Men jag vet att vi har glass hemma i frysen (Fredrick har dock semester så 100 är jag inte..) och att den kan få bli en liten efterätt idag. Eftersom jag skippade den igår. Den kan ju inte ligga där och ruttna. Det förstår ju vem som helst.
 
Annars är det torsdag idag, lillan har försökt tränga sig igenom magen ett par gånger och imorgon är det freeedag! Bara en veckas jobb kvar innan semester och Italien och all tid i världen att ägna åt min man, vår lilla och att boa i hemmet. När jag och mamma var på IKEA häromdagen så fick vi 1000:- i presentkort (som om hon inte köpt nog..!) att köpa saker som vi hade "glömt" haha. Så jag sitter och klickar mig runt på IKEAs hemsida för att hitta söta lådor och lite mer förvaringsmöbler att inreda hemmet med. Vi råkade också få med oss fel säng (den historien glömmer jag gärna - jag märkte det nämligen när hela sängen var ihopmonterad...!) hem så när vi bytte visade det sig att den nya (och finare!) sängen var 500:- billigare vilket betyder 500:- extra på presentkortet. Tack för det televerket!
 


 

Graviditet // 0 kommentarer
Gratis box är gott.

Publicerat 2014-07-02 10:16:11
Det är en faslig väntan på att den här ungen ska komma ut (nu ska vi inte säga för mycket - jag ser gärna ändå att hon ligger där inne till v 39-40), så något måste man sysselsätta sig med under tiden.
Jag har tillbringat förmiddagen med jobb varvat med babybox-sökande (gratis är gott!) och blocket annonser på madrass och åkpåse till vår vagn.
 
Vad snål jag låter? Det är inte så att varken madrassen eller åkpåsen kostar multum, men det är alltid skönt att spara pengar. Och på miljön - för att låta som en aktivist. (arkivist? aktivist? arkivist-ost?)
 
Så nu har jag klickat hem två lådor från apoteket som jag ska försöka hämta idag. Jag var till och med så despo att jag ringde i måndags till apoteket för att kolla om den fanns inne. Men den skulle komma i veckan, och det hoppas jag är idag :)
 
Igår var det mammaträff med världens finaste mammor. De är verkligen helt underbara. Trots att vi bara träffats en gång. Jag hann dock inte dit. För att vi har en bil som blivit påbackad och måste lagas. Men det är en annan historia. De är grymma vilket som.
 
Nu ska det fortsättas jobba!
 
 

Graviditet // 0 kommentarer
Att hålla i någon annans barn.

Publicerat 2014-07-01 12:42:00
Ibland blir jag så himla osäker och lite rädd. Jag undrar hur det kommer bli när vår lilla kommer ut, för jag tycker det är så himla obehagligt och läskigt att hålla i någon annans barn. Det känns så otroligt onaturligt och jag blir nästan lite skakis av tanken och ska hela tiden ha en ursäkt för att mamman ska hålla barnet själv och för att jag inte ska behöva ta hand om en gråtande bebis som känner min oro.
 
Måtte detta ge med sig. Fredrick kommer ju få ryggskott om han är den enda som ska bära.

Graviditet // 0 kommentarer
Skötbordshylla tror jag det heter.

Publicerat 2014-07-01 08:26:29
God morgon på er.
 
Jag har säkert legat vaken halva natten inatt och väntat på att klockan ska ringa. Eller trott att klockan ska ringa. Det är så ljust ute nu att det känns som om jag försover mig varje morgon innan jag hunnit titta på klockan. Den känslan + lite mammasvett på morgonen gör att vem som helst skulle vilja stanna hemma.
 
Jag har 2 veckor kvar att jobba innan det är dags för semester. Vi ska åka bort 2½ vecka och de är så efterlängtade nu att jag nästan blir tokig. Det är lätt att gå och nojja över att vår lilla donna ska komma ut för tidigt, men vad oddsen egentligen är för att hon ska komma 6-7 v för tidigt vill jag inte ens kolla upp. Det blir bra. Vi får kolla upp lite sjukhus och så längs vägen bara :)
 
Igår monterade vi upp skötbordshyllan och dekorerade den med ett litet skötbordsunderlag (kanske det heter?). Jag har en massa andra söta saker jag vill fylla upp hyllan med, men jag måste ju spara något till semestern :)
 


 

Graviditet // 0 kommentarer